רשלנות רפואית בניתוח

עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר מסבירים מהי רשלנות רפואית בניתוח, באלו שלבים של ההליך הניתוחי הרשלנות עלולה להתרחש, מהם המקרים השכיחים של רשלנות בניתוחים, מהן ההוצאות הכרוכות בהגשת תביעה כזו, עד מתי אפשר לתבוע בשל ניתוח רשלני ומהם הגורמים המשפיעים על גובה הפיצויים במקרים אלו – כל זאת ועוד בשורות הבאות  

מהי רשלנות רפואית בניתוח ?

90 שניות על רשלנות רפואית בניתוח מאת עורך דין אביחי דר

ניתוח כושל עלול לגרום למטופל נזק חמור ובלתי הפיך ואפילו להסתיים במוות. אמנם לא כל כישלון ניתוחי מלמד בהכרח על רשלנות, אולם במידה שמטופל ניזוק בשל רשלנות רפואית בניתוח, מאפשר החוק להגיש תביעה לפיצויים כספיים בשל הנזקים שנגרמו, כולל במקרה מוות (במקרה מוות התובעים הם יורשיו החוקיים של הנפטר ו/או התלויים במנוח טרם מותו).

"רשלנות רפואית בניתוח" אינו מצב נתון אחד. עשויות להיות שלל נסיבות שייחשבו לרשלנות בניתוח.  ס' 35 לפקודת הנזיקין, המגדיר מהי התרשלות של העוסקים במשלח יד (כולל רופאים ואנשי צוות רפואי) קובע אמת מידה רחבה למדי "נקיטה ברמת מיומנות ו/או במידת זהירות בלתי סבירות" תיחשב להתרשלות. ככל שההתרשלות גרמה לנזק, ניתן לתבוע בשל הנזקים שנגרמו פיצוי כספי בעילה של רשלנות רפואית.

להרחבה על ההגדרה של רשלנות רפואית בניתוחים לפי הדין לחצ/י כאן

חוות דעת רפואית בתביעת רשלנות בניתוח

על התובע פיצויים בשל רשלנות בניתוח, חובת ההוכחה כי הטיפול שקיבל היה רשלני. עורכי הדין המתמחים בתביעות רשלנות רפואית בעלי ידע וכלים להציג ראיות בפני בית המשפט המלמדות על רשלנות. הראיה המרכזית בתביעות אלו היא חוות דעת של מומחה רפואי אשר קובע כי הטיפול שניתן לתובע היה רשלני וגרם לו לנזק. עורכי דין המייצגים נפגעי רשלנות רפואית מצויים בקשרי עבודה עם מומחים רפואיים מתחומי הרפואה השונים, ופועלים מולם במקרים המתאימים על מנת שיכתבו חוות דעת עבור לקוחותיהם.

רשלנות רפואית עוד לפני ביצוע הניתוח (רשלנות בשלב טרום הניתוח)

מהבחינה המשפטית, הניתוח לא מתחיל כשהמנתח אוחז בסקלפל וגם לא מסתיים כשהחולה מתעורר מההרדמה – חובת הזהירות כלפי החולה מוטלת על הרופאים גם לפני הניתוח וגם לאחריו. ההחלטות שנתקבלו לפני הניתוח, כמו למשל ההחלטה על הצורך בניתוח, עיתוי ביצוע הניתוח, סוג הניתוח והטכניקה הניתוחית שנבחרו, עומדות גם הן לבחינה במקרה של חשד לרשלנות בניתוח שגרמה נזק למטופל.

פעמים רבות ההחלטה על ביצוע ניתוח מתקבלת ללא כל דיון ראוי באלטרנטיבות הקיימות לניתוח, כלומר דרכי טיפול אחרות בבעיה אותה הציג המטופל, כמו למשל טיפול שמרני או מעקב. במקרים אחרים החולה מוחתם על טופס הסכמה לניתוח, מבלי שפורטו בפניו סיכוני הניתוח וסיכוייו, לעומת האלטרנטיבות הקיימות. במקרים שכאלו, יכול ותהיה למטופל עילת תביעה בשל רשלנות ואי קבלת "הסכמה מדעת" לניתוח.

רשלנות רפואית במהלך הניתוח עצמו

לפעמים ההתרשלות מתבטאת בכך שלא ננקטה טכניקה ניתוחית מתאימה לחולה, לפעמים היא מתבטאת ברמת מיומנות ירודה של המנתח, לפעמים בחוסר זהירות מספקת. אלו וגם אלו עלולים להביא לפגיעה באיברים סמוכים לאזור המנותח, רקמות, כלי דם, עצבים וכדומה. לעתים, המנתח גם כושל באבחון מיידי של הפגיעה שהתרחשה במהלך הניתוח.

דימומים פנימיים שגרם המנתח במהלך הניתוח, חירור (פרפורציה) של איברים שונים כגון מעי, פגיעה בעצב וכדומה עלולים, בהיעדר אבחנה מיידית וטיפול, להביא להתדרדרותו של החולה ולהופעת נכות או חלילה מוות.

רשלנות במעקב לאחר הניתוח

מעקב קפדני אחר מצב החולה לאחר הניתוח נועד בין היתר לוודא שהחולה מתייצב ושלא מופיעים סימנים כלשהם העלולים להצביע על פגיעה שהתרחשה בזמן הניתוח. לדוגמה, חום ועלייה במדדי דלקת אצל מנותח לאחר הניתוח, עלולים לרמז על זיהום שמתפתח כתוצאה מפגיעה פנימית שהתרחשה בניתוח או סטריליזציה ירודה. במקרה שכזה יש לתת הדעת לאפשרויות אלו ולטפל בחולה בהתאם, על מנת למנוע התדרדרות במצבו.

אי ביצוע המעקב הנדרש אחר חולה מנותח, יכול להוות רשלנות רפואית בניתוח ולזכות המנותח בפיצוי כספי.

מהם המקרים השכיחים של רשלנות רפואית בניתוחים ?

לחצ/י לתביעות רשלנות רפואית בניתוח בטיפול עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר

עד מתי אפשר לתבוע על רשלנות רפואית בניתוח ?

כדאי להיות ערניים ולשים לב שתקופת ההתיישנות בשל נזקים שנגרמו בניתוחים היא 7 שנים מיום האירוע שגרם לנזק (בדרך כלל יום הניתוח). ככל שמדובר בניתוח של קטין, ניתן לתבוע על נזקים מהניתוח בתוך 7 שנים מהגיעו של הקטין לגיל 18 (עד גיל 25). כשמדובר במקרה של רשלנות בניתוח שגרמה למוות – בין אם הנפטר היה קטין או לא – ניתן לתבוע פיצויים עד 7 שנים מהפטירה.

לכלל 7 השנים ישנם חריגים נוספים אך המלצתנו היא שלא "לבנות" על החריגים לכלל. במידה שמתעורר חשד לרשלנות בניתוח, מומלץ לפנות מיידית לייעוץ עם עורך דין.

רוצה לדעת עוד על התיישנות בתביעות רשלנות רפואית ? לחצ/י כאן

מהן ההוצאות הצפויות עבור הגשת תביעה לפיצויים בשל רשלנות בניתוח ?

הוצאות המשפט במקרה של תביעת רשלנות רפואית בניתוח, מסתכמות רובן ככולן בעלות חוות דעת רפואית שיש לצרף לתביעה. חוות דעת שכזו יכולה לעלות גם עשרות אלפי שקלים. לפעמים צריך יותר מחוות דעת אחת.

שכר הטרחה של עורך הדין בתביעת רשלנות רפואית בניתוח, משולם בסוך התהליך, באחוזים מהפיצוי, רק במידה שמתקבל פיצוי. במקרים של חוסר יכולת כלכלית לממן הוצאות המשפט, ניתן, בתנאים מסוימים, לקבל הלוואה על תנאי, שתוחזר רק אם התובע יקבל פיצוי בתביעה.

מהו הפיצוי הצפוי במקרים של רשלנות רפואית בניתוח ?

היקף הנזק שנגרם למטופל בשל הרשלנות בניתוח והשלכותיו (מבחינה תפקודית, תעסוקתית וחברתית), כמו גם גילו של המטופל, הסטטוס המשפחתי שלו, עיסוקו וכישוריו ערב האירוע, רמת הכנסתו, צרכיו הרפואיים והשיקומיים, הכאב והסבל שהפגיעה גרמה וקיומו של קיצור צפוי בתוחלת חייו של הנפגע בשל הרשלנות- אלו ועוד נתונים אחרים הם שיכתיבו בסופו של דבר את גובה הפיצוי בכל מקרה ומקרה. בהקשר זה אין דומה הפיצוי במקרה של קשיש פנסיונר עם נכות קלה או חולפת, לפיצוי בתביעה של צעיר עם נכות חמורה ומגבילה.

יש לך עוד שאלות על רשלנות רפואית בניתוחים ? היכנס/י לדף תשובות לשאלות שכיחות בנושא על ידי עורכי הדין

לחצ/י לשאלות ותשובות בנושא רשלנות בניתוחים

הצהרת מהימנות

מאמר זה נכתב על ידי עורכי דין חברי לשכת עורכי הדין בישראל, המתמחים בנושא המשפטי של המאמר. אנו משתדלים להיות אובייקטיבים, כנים ולא משוחדים בדעותינו, כמו גם להציג הדעות השונות הקיימות, אם קיימות. חלק מהמאמרים מכילים קישורים פנימיים למאמרים אחרים שנכתבו על ידי עורכי הדין וחלק מכילים קישורים למקורות חיצוניים. השתדלנו לבחור מקורות חיצוניים מהימנים ומקובלים בתחום. אנו ממליצים לקרוא את מדיניות הפרטיות והסודיות בה אנו נוקטים
לפניה מהירה whatsapp whatsapp
דילוג לתוכן