רשלנות בניתוח מסתם לבבי גרמה למות תינוק על שולחן הניתוחים

ב-2.7.18 הגישו עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר תביעת רשלנות רפואית בניתוח לבית המשפט המחוזי בלוד, בשל מותו של תינוק בן 3 חודשים, שהוכנס לניתוח לב לתיקון דליפה של המסתם המיטרלי ונפטר בחדר הניתוח.

עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר מציגים פרטי המקרה, כמו גם מידע משפטי בנושא רשלנות רפואית בניתוח לב.

הרופאים כשלו בקביעת האבחנה הנכונה

מומחה בכיר לניתוחי לב חזה, בעל ניסיון של מאות ניתוחי לב בילדים, קבע בחוות דעתו שצורפה לתביעה כי הרופאים קבעו לתינוק המנוח אבחנה שגויה של מחלה חשוכת מרפא שלא הייתה לו (dilated cardiomyopathy), בעוד שבפועל סבל התינוק מהפרעה חולפת בהתכווצות שריר הלב. המומחה קבע בחוות דעתו כי נתוני המקרה חייבו ביצוע ביופסיה משריר הלב של התינוק, אשר לו בוצעה במועד הייתה מגלה כי שריר הלב תקין לחלוטין וכי מדובר בהפרעה חולפת בהתכווצות הלב ולא במחלה קשה ובלתי הפיכה. בפועל, הביופסיה בוצעה לתינוק רק בחדר הניתוח ולאחר שמת- או אז התגלה כי אכן שריר הלב תקין לחלוטין והאבחנה שקבעו הרופאים הייתה שגויה. להלן ציטוט דברי המומחה מחוות הדעת:

"המטפלים אמנם ערכו בדיקות יסודיות לשלילת גורמים מטבוליים, גנטיים או נגיפיים, אך משנשללו גורמים אלו, לא השכילו, כמתחייב בנסיבות אלו, להשלים בדיקתם על ידי ביופסיה מיוקרדיאלית שיכלה להתוות דרכם ולהרחיב את הטיפול השמרני במקום לשלוח היילוד לניתוח מיותר שהביא למותו".

הטעות באבחנה הראשונית גררה ניתוח מיותר בו נפטר התינוק

בתביעה נטען כי לו היו הרופאים פועלים כנדרש ומבצעים אבחנה מדויקת של מצבו של התינוק, היו מבינים כי מדובר בכשל זמני בליבו של המנוח וכי שריר הלב תקין ובר שיקום, ואז היו מעניקים לתינוק טיפול שמרני מירבי, כולל אם צריך תוך כדי שימוש באמצעי עזר מכניים ללב כמו מכונת אקמו (משאבת לב-ריאה מלאכותית) עד שהתינוק יגדל, יתחזק ויוכל לעמוד בניתוח לתיקון המסתם הלבבי הדולף אשר תיקונו היה בר דחייה.

הניתוח לתיקון המסתם בוצע במיומנות ירודה

בחוות דעתו ציין המומחה כי מלבד העובדה שהניתוח בוצע בעיתוי לא נכון (מבחינת גילו של התינוק ומשקלו), הניתוח עצמו נעשה ברמת מיומנות ירודה ותוך סטייה מרמת הזהירות הנדרשת, בין היתר בשל הסיבות שלהלן:

  • במהלך הניסיונות לתיקון המסתם המיטרלי נגרם קרע של אחד מעלי המסתם – מדובר בדבר שאסור שיקרה המלמד על רמת זהירות ו/או מיומנות ירודות.
  • לאחר שכשלו 2 ניסיונות לתיקון המסתם, צריכים היו המנתחים לנקוט באפשרות של השתלת מסתם תותב. ההתעקשות על ניסיונות נוספים לתיקון המסתם, לאחר ששניים נכשלו, האריכה הניתוח והקטינה הסיכוי שליבו של התינוק יעמוד בו.
  • התרשמותו של הרופא המנתח כי לא ניתן להשתיל מסתם תותב בשל גודלו הינה זריית חול בעיני בית המשפט – לאור נתוני בדיקות הלב מלפני הניתוח, לא הייתה כל מניעה במקרה זה להשתיל לתינוק מסתם מלאכותי.

מהו הפיצוי הצפוי במקרה של פטירת קטין מרשלנות רפואית ?

במקרה זה בו נפטר תינוק בן 3 חודשים בשל רשלנות רפואית, זכאים הוריו לתבוע פיצוי בשמו בגין מותו. [להרחבה על זכות היורשים לתבוע פיצויים ברשלנות רפואית לחצ/י כאן].
באופן כללי, הפיצוי בגין פטירת קטין מבוסס על חזקות משפטיות שנועדו לשמור על אחידות במקרה של פסיקת פיצויים לקטינים. זאת, מכיוון שבזמן המשפט רב הנסתר על הגלוי מבחינת עתידם המקצועי, הזוגי ועוד אי אלו נתונים העשויים להשפיע על גובה הפיצוי בתביעות רשלנות רפואית.

להלן ראשי הנזק המקובלים לפיצוי במקרים כגון זה*:

  • פיצוי בגין אובדן השתכרות- קיימת חזקה כי הקטין היה אמור לעבוד עד גיל פרישה. קיימת חזקה שמשכורתו הייתה אמורה להיות בגובה השכר הממוצע במשק. קיימת הלכה משפטית הקובעת כי מחשבים ומהוונים השכר עד גיל 67 (גיל פרישה) ומתוך כך פוסקים לתובעים 30% מהסכום שיצא.
  • פיצוי בגין הוצאות לוויה וקבורה- נהוג לפצות בגין כך בסדר גודל של עד 25,000 ש"ח.
  • פיצוי בגין נזק לא ממוני – כאב וסבל שקדמו למוות בשל הרשלנות וכן קיצור שנות החיים. אין מדובר בנוסחה קבועה, הפיצויים תלויים במספר שנות החיים שנגדעו, כמו גם חומרת הרשלנות שהביאה למוות והשקפת עולמו של השופט הדן בתביעה. באופן כללי, הפיצוי בגין קיצור תוחלת חיים של קטינים נע בטווח שבין 400,000 ש"ח ועד במקרים הקיצוניים מיליון שקלים.

באופן גס ניתן לסכם נקודה זו ולומר שגובה הפיצוי המלא בגין מות קטין מרשלנות רפואית, במידה שהתביעה מתקבלת במלואה (לא בפשרה), נע בטווח שבין 1,200,000 ש"ח ועד כ-2,000,000 ש"ח.

*מדובר ברשימה חלקית בלבד. כל מקרה לפי נסיבותיו ונתוניו.

בשורה התחתונה

מקרה מצער זה נבע מכשל של המערכת הרפואית שטיפלה בתינוק באבחון מצבו הראשוני. כשל ראשוני זה גרר קבלת החלטות טיפוליות שגויות, בתוכן ההחלטה לנתח התינוק בעיתוי בו נותח. מלבד ההחלטה השגויה לנתח התינוק, גם הניתוח בוצע ברמת מיומנות ו/או זהירות ירודות ובלתי סבירות- מצב העונה על הגדרת הדין לרשלנות רפואית.

הפיצוי הצפוי במקרה זה ניתן להערכה כללית, ונע בטווח שבין 1,200,000 ש"ח ל-2,000,000 ש"ח.

מוות לאחר ניתוח אמנם קורה גם ללא רשלנות, אולם זהו אירוע חריג למדי המצריך בירור מקצועי של עורכי דין לרשלנות רפואית, במטרה לשלול האפשרות שמדובר במוות מרשלנות רפואית.

עורך דין לרשלנות רפואית – יש דבר כזה ?

לחצ/י למידע על עורך דין לרשלנות רפואית

למידע נוסף וקישורים רלוונטיים:

הצהרת מהימנות

מאמר זה נכתב על ידי עורכי דין חברי לשכת עורכי הדין בישראל, המתמחים בנושא המשפטי של המאמר. אנו משתדלים להיות אובייקטיבים, כנים ולא משוחדים בדעותינו, כמו גם להציג הדעות השונות הקיימות, אם קיימות. חלק מהמאמרים מכילים קישורים פנימיים למאמרים אחרים שנכתבו על ידי עורכי הדין וחלק מכילים קישורים למקורות חיצוניים. השתדלנו לבחור מקורות חיצוניים מהימנים ומקובלים בתחום. אנו ממליצים לקרוא את מדיניות הפרטיות והסודיות בה אנו נוקטים בעת השימוש באתר.
לפניה מהירה whatsapp whatsapp
דילוג לתוכן