זכות החולה לקבל מלוא המידע הרפואי הקשור במצבו, ובתוך כך האפשרות לקבל טיפול מציל חיים כמו במקרה זה, קבועה בחוק זכויות החולה ושזורה לאורך השנים, עוד לפני חקיקת החוק, בפסיקת בית המשפט העליון. לצד זכות החולה, ניצבת חובת הרופא ליידע החולה על האלטרנטיבות הטיפוליות הקיימות במצבו, כולל טיפולים מצילי חיים.
פסיקת בתי המשפט בנושא הסכמה מדעת ביטלה כבר לפני שנים רבות את הגישה הפטרנליסטית בה אין הרופא משתף החולה במצבו הרפואי ולמעשה מסתיר ממנו מידע שיכול היה לאפשר לחולה לקבל החלטה נכונה יותר בדבר הטיפול הרפואי שניתן לו. יפים בנדון דבריו של כב' השופט העליון (כתוארו אז) רובינשטיין בע"א 8126/07 עזבון המנוחה ברוריה צבי נ' בית החולים ביקור חולים (פורסם בנבו, ב-22.6.09, שם בע' 27, פסקה ז' לפסה"ד של כב' השופט רובינשטיין):
"פטרוניות רפואית- ולוא גם מתוך מלוא הכוונות הטובות- מקומה לא יכירנה עוד; בפרשת דעקה ציינה השופטת שטרסברג כהן את מגמת הכרסום בגישה הפטרנליסטית, מגמה המתאפיינת בהעתקת מרכז הכובד מן הרופא המטפל לעבר החולה, שיוכר כך על מעמד הבכורה בתהליך גיבוש החלטה על ביצוע טיפול רפואי בגופו'. על כן הקביעה, כמו זו של מומחה הנתבעים בנידון דידן, כי אין מקום "להפחיד" את החולה ועל כן אין צורך לספר לו על חשש, כגון בענייננו, לקרע ברחם כתוצאה מפיטוצין, אף אם מדובר בסיכון שאינו שכיח, הם בחינת ספרי דורות קודמים".
על אף חובה ברורה זו ליידע החולה בדבר הטיפולים שניתנים לו (והאלטרנטיבות להם), עדים אנו לא אחת- כמו במקרה עצוב זה- לפטרונות של הרופאים אשר לא רק שלא מציעים לחולה האפשרות לקבל טיפול מציל חיים (במקרה זה -ניתוח מציל חיים) אלא מטעים על ידי כך שמציגים מידע חלקי לפיו אין אפשרות לנתח; ובכך מוותרים למעשה על חיי החולה ופוגעים בזכות המעוגנת בדין.
הפרת החובה ליידע המטופל בדבר אפשרות טיפול קיימת במצבו- כמו במקרה זה- עשויה לייצר מספר עילות תביעה: הן עילה של רשלנות רפואית בשל אי מסירת מידע למטופל, הן עילה של הפרת חובה חקוקה (החובה החקוקה בחוק זכויות החולה משנת 1996 ליידע החולה על אלטרנטיבות טיפוליות) וכן, לפחות בעבר- טענה של "תקיפה רפואית", בשל מתן טיפול מבלי קבלת הסכמתו המודעת של המטופל למצבו.
לגבי העילה של רשלנות וכן הפרת חובה חקוקה, באם בית המשפט מקבל הטענה שאכן מדובר במידע שהיה צריך למסור למטופל, אז יש להוכיח שאילו היה נמסר המידע שהוסתר, היה המטופל בוחר באופציה טיפולית אחרת שהיתה מונעת נזקיו. במקרה זה, לשם הדוגמה, ההוכחה כי אילו האפשרות הניתוחית הייתה נמסרת למטופלת- הייתה בוחרת היא לעבור ניתוח, קלה למענה, שכן לצד ניתוח שמותיר סיכויי החלמה טובים, ניצבה אפשרות של "לא לעשות כלום"- המביאה למוות כמעט ודאי (90% תמותה). לכן נראה כי כל מטופל סביר במצב שכזה היה בוחר באפשרות להציל חייו שמנגד, בחוסר מעש, מותו ודאי.
באם מוכיח התובע המטופל (או במקרי פטירה חלילה עיזבונו שבא בנעליו) כי אכן היה נוקט באלטרנטיבה הטיפולית שלא הוצגה לו ועל ידי כך נזקיו היו נמנעים (במקרה זה- חיי החולה היו ניצלים) הרי שיזכה בפיצוי בגין מלוא נזקיו.
יחד עם זאת, באותם מקרים בהם לא ניתן לשכנע כי אילו היה נמסר למטופל המידע שהוחסר היה פועל אחרת, הרי שיכול המטופל לקבל פיצוי בשל ראש נזק של "פגיעה באוטונומיה" שמקורו בפסיקת בית המשפט העליון בעניין דעקה [לקישור לפסק הדין באתר בית המשפט העליון לחצ/י על הקישור]. בבסיס הקביעה כי המטופל יהיה זכאי בכל זאת לפיצוי (גם אם לא הצליח להוכיח בבית המשפט שהוא היה בוחר באפשרות שנשללה ממנו) עומדת הרתיעה ממצב של פטרנליזם רפואי ומתן טיפול ללא קבלת הסכמת החולה מראש, גם אם בפועל החולה היה נוהג באותה צורה. במקרים אלה של פגיעה באוטונומיה, חשוב לציין, הפיצוי אינו בגין הנזקים שנגרמו למטופל בפועל, כי אם פיצוי סולידי (נע בטווח שבין עשרות אלפי שקלים ועד לא יותר מ-500,000 ש"ח במקרים החמורים).