רשלנות רפואית באולטרסאונד - מהי ומתי לחשוד בקיומה ?

עורכי דין לרשלנות רפואית גיא נסים ואביחי דר מסבירים על רשלנות רפואית באולטרסאונד, מתי היא מתרחשת ואיך לחשוד בקיומה, עד מתי אפשר לתבוע בשל מקרי רשלנות בבדיקות על-קול ומהן העלויות והפיצויים הצפויים בתביעות אלו

מהי רשלנות רפואית באולטרסאונד ?

רשלנות רפואית באולטרסאונד מתרחשת בכל אותם מקרים בהם עקב נקיטת מיומנות ו/או מידת זהירות בלתי סבירות, לא התבצע אבחון של מצב רפואי באמצעות בדיקת אולטרסאונד. הרשלנות יכולה להתרחש בשל אי הפניה לבדיקת אולטרסאונד על אף צורך להפנות לבדיקה. הרשלנות יכולה להתרחש בבדיקה עצמה, בשל ביצוע במיומנות ירודה והחמצה של ממצאים, כמו גם אי מתן הפרשנות המתאימה לממצאים שאובחנו. הרשלנות יכולה להתבצע גם לאחר הבדיקה, למשל בשל אי העברת התוצאה לרופא המפנה או אי זימון לבדיקת מעקב וכדומה.

הדרך להוכיח רשלנות בבדיקות אולטרה סאונד היא בראש ובראשונה על ידי חוות דעת של רופא מומחה לרדיולוגיה אבחנתית, שקבע כי התרחשה רשלנות במקרה הנידון ובגינה נגרם למטופל נזק.

עורכי דין המתמחים בתביעות רשלנות רפואית, הם בעלי הידע והכלים לבדוק האם המקרה שלך נגוע ברשלנות רפואית באולטרסאונד. זאת הם עושים הן על ידי עיון בתיק הרפואי והן על ידי ביצוע התייעצות עם מומחה לרדיולוגיה אבחנתית איתו הם מצויים בקשרי עבודה בתביעות אלו.

קראי על הזכות לתבוע פיצויים בשל אי ביצוע בדיקת אולטרסאונד שד >

מקרים שכיחים של רשלנות רפואית באולטרסאונד

רבים הם המצבים הרפואיים בהם יש צורך בבדיקת אולטרה סאונד (על קול/סונר) כאמצעי אבחון וטיפול. להלן רשימה חלקית בלבד, של מקרים שכיחים של רשלנות בבדיקות אולטרה סאונד:

1. רשלנות בבדיקות אולטרסאונד בהריון:

בדיקת האולטרסאונד נמצאת בשימוש נרחב במקרים של הריון ולידה. במסגרת ההיריון עוברת האישה ההרה בדיקות שונות באמצעות האולטרסאונד, כמו סקירת מערכות, שקיפות עורפית, הערכת גדילת העובר, מדידות אורך צוואר הרחם ועוד.

לפעמים הרשלנות בבדיקות האולטרסאונד בהריון היא בכך שהאישה ההרה לא מופנית לבדיקת אולטרסאונד מתאימה למצבה, או לא מיודעת על האפשרות לבצע בדיקת אולטרסאונד במסגרת פרטית אף בהיעדר "עילה" רפואית לביצוע הבדיקה. לפעמים הרשלנות מתרחשת בבדיקה עצמה, בשל החמצת ממצאים, למשל החמצת מומים מולדים בסקירת מערכות. לפעמים הרשלנות היא בכך שהממצאים שהתגלו בבדיקה לא פוענחו כנדרש או לא זכו להתייחסות הנדרשת, כמו במקרה של גילוי סימנים רכים בבדיקת US ללא הפניית המטופלת לייעוץ גנטי בגינם או גילוי קיצור מוקדם של צוואר הרחם בבדיקה, מבלי להפנות האישה להמשך בירור וטיפול מתאימים.

2. רשלנות בבדיקות אולטרסאונד שד:

בדיקת אולטרסאונד שדיים נחשבת לבדיקה המשלימה את בדיקת הממוגרפיה השגרתית ומעלה אחוזי הגילוי של גידולי שד. לפעמים בדיקת האולטרסאונד משמשת כבדיקת הבחירה לאבחון גידולי שד, בשל חולשה של הממוגרפיה, כמו במקרה של שדיים סמיכים המקשים על גילוי ממצאים בבדיקת ממוגרפיה. גם כאן הרשלנות יכולה לבוא לידי ביטוי בשל אי ביצוע הבדיקה על אף צורך לבצעה (למשל במקרה של שדיים סמיכים); הרשלנות יכולה לבוא לידי ביטוי גם במתן פענוח שגוי לממצאים שהתגלו בבדיקת אולטרסאונד שד, ואבחון שגוי של ממצאים ממאירים כשפירים (וההיפך).

3. רשלנות בבדיקות אולטרסאונד שונות:

כאמור, רבים הם המצבים בהם בדיקת האולטרסאונד רלוונטית לצורך אבחנה וטיפול. בדיקת אולטרסאונד בטן רשלנית יכולה להחמיץ ממצא של דלקת של התוספתן. בדיקת אולטרסאונד בטן רשלנית יכולה להחמיץ ממצאים פתולוגיים בבטן ובאיברים הפנימיים כמו הכבד. בדיקה רשלנית יכולה להחמיץ ממצא של סרטן במערכת השתן, הכליות, אברי הרבייה הזכריים והנשיים, כמו סרטן השחלות או האשכים ועוד.

4. רשלנות בשל אי העברת תוצאות בדיקת האולטרה סאונד למטופל:

לפעמים הרשלנות בבדיקת האולטרסאונד מתבטאת בכך שתוצאות בדיקה לא תקינות המצריכות למשל ביצוע פעולה כמו ביופסיה או מעקב אחר ממצא שזוהה, "נופלות בין הכיסאות" ולא מובאות לידי המטופל. במקרים בהם מדובר בממצא שישנה חשיבות רבה לטפל בו כמו גידול ממאיר, דימום או זיהום – יכול שעיכוב אפילו קצר יגרום לתוצאות הרות אסון.

מהן העלויות של תביעה בגין רשלנות בבדיקת אולטרה סאונד ?

עיקר העלות בתביעה בגין רשלנות באולטרסאונד הינה עבור חוות דעת של רופא מומחה מתחום הרדיולוגיה האבחנתית. לעתים יש צורך בחוות דעת נוספות, למשל בחוות דעת אונקולוגית, במקרה של מחלת הסרטן שלא אובחנה באולטרסאונד.

עלות של חוות דעת רפואית בתחומים אלו נעה בטווח שבין 12,000 ש"ח לכ-20,000 ש"ח. מלבד זאת ישנה עלות של כמה מאות שקלים עבור אגרת פתיחת הליך בבית המשפט, והוצאות נוספות בגין איתור חומר רפואי, הליך גישור וכו', אולם כאמור עיקר ההוצאה היא עבור חוות הדעת הרפואית.

שכר טרחת עורך דין רשלנות רפואית הינו באחוזים מהפיצוי – רק במידה שמתקבל פיצוי.

עד מתי אפשר לתבוע פיצויים במקרה של רשלנות רפואית בבדיקת אולטרסאונד ?

באופן כללי תקופת ההתיישנות בשל רשלנות רפואית בבדיקת אולטרסאונד הינה 7 שנים מיום האירוע שגרם לנזק.

עם זאת, ככל שמדובר בבדיקות אולטרסאונד רשלניות שנעשו לקטינים, תקופת ההתיישנות של 7 שנים מתחילה להימנות מהגיעו של הקטין לגיל 18. זאת אומרת שבמקרים של קטינים ניתן יהיה לתבוע בשל בדיקת העל-קול הרשלנית עד הגיעו של הקטין לגיל 25. יחד עם כך, חשוב לשים לב לא להתבלבל – במקרים של רשלנות בבדיקות אולטרסאונד בהריון, בגינם לא אובחנו מומים מולדים של העובר (תביעת הולדה בעוולה), תקופת ההתיישנות הינה 7 שנים מיום הלידה בלבד.

ישנם חריגים נוספים לתקופת ההתיישנות של 7 שנים מלבד המתואר לעיל, אולם אלו מופעלים במקרים נדירים ביותר ולא מומלץ להסתמך עליהם.

ככלל - תקופת ההתיישנות במקרי רשלנות רפואית בבדיקות אולטרסאונד הינה 7 שנים מיום האירוע הרשלני. איחור מועד ההתיישנות יוביל על פי רוב לדחיית התביעה מטעם זה בלבד !

מהם הפיצויים בתביעות של רשלנות רפואית באולטרסאונד ?

כמו בכל תביעה בעילה של רשלנות רפואית, מה שמכתיב את גובה הפיצוי בתביעת רשלנות רפואית בבדיקות אולטרה סאונד הוא היקף הנזק שנגרם בשל הרשלנות בבדיקה, לצד נתוני הנפגע -גילו, כישוריו והכנסותיו ערב האירוע, כמו גם צרכיו הרפואיים-שיקומיים בשל האירוע.

להלן מספר דוגמאות לפיצויים בשל רשלנות רפואית בבדיקות אולטרסאונד, במקרים בהם טיפלנו:

  • פיצוי של 1,200,000 ש"ח במקרה בו בשל רשלנות בבדיקת אולטרסאונד שד אובחנו גושים כשפירים בו בזמן שדובר בגושים סרטניים. בשל כך הגושים גדלו במשך למעלה משנה וחצי, המטופלת אובחנה באיחור עם סרטן שד גרורתי ונפטרה כשנתיים לאחר מכן (קרא/י על המקרה).
  • פיצוי של 380,000 ש"ח בשל אי ביצוע בזמן של בדיקת אולטרסאונד דופלר בחשד לתסביב אשך אצל ילד. בשל כך איבד הילד אשך אחד (קרא/י על המקרה).
  • 4,800,000 ש"ח פיצוי בשל לידת פגה עם שיתוק מוחין בלידה מוקדמת. הרשלנות התבטאה בכך שלא בוצעו ליולדת במהלך ההיריון מדידות חוזרות של אורך צוואר הרחם שלה באמצעות האולטרסאונד, על אף שהייתה בסיכון ללידה מוקדמת בשל הריון מרובה עוברים (תאומים) (קרא/י על המקרה).
  • 4,300,000 ש"ח פיצוי בשל לידת ילד עם תסמונת גנטית (DiGeorge syndrome). בבדיקת אולטרה סאונד לסקירת מערכות במהלך ההריון לא אובחן מום לב מסוג VSD (חור במחיצה בין חדרי הלב) ולכן לא בוצע בירור גנטי כנדרש, אשר היה יכול להביא לאבחון התסמונת של התינוק עוד במהלך ההריון וביצוע הפסקת הריון (קרא/י על המקרה).

בשורה התחתונה

רבות הן הנסיבות העשויות להיחשב לרשלנות רפואית בבדיקת אולטרסאונד.

המבחן המשפטי לרשלנות באולטרסאונד הינו רחב וכולל את כל אותם מקרים בהם בשל אי נקיטת רמת מיומנות ו/או מידת זהירות סבירות, לא התבצעה אבחנה ו/או לא הוענק הטיפול המתאים.

הרשלנות יכולה להתרחש בשל אי ביצוע הבדיקה, בשל ביצוע הבדיקה במיומנות ירודה תוך החמצת ממצאים ובשל אי מתן פרשנות נכונה לממצאים שהתגלו.

האפשרות לתבוע בשל נזקים שנגרמו כתוצאה מרשלנות בבדיקת אולטרסאונד מתיישנת בתוך 7 שנים מהיום שבו נגרם הנזק ובמקרה של קטין בעת האירוע – בתוך 7 שנים מהגיעו של הקטין לגיל 18.

ההוצאה העיקרית בתביעה זו הינה עבור חוות דעת רפואית. שכר טרחת עורך הדין נגזר באחוזים מהפיצוי.

גובה הפיצוי בתביעות בשל רשלנות באולטרסאונד תלוי בהיקף הפגיעה שנגרמה ובזהות הנפגע.

קישורים רלבנטיים:

הצהרת מהימנות

מאמר זה נכתב על ידי עורכי דין חברי לשכת עורכי הדין בישראל, המתמחים בנושא המשפטי של המאמר. אנו משתדלים להיות אובייקטיבים, כנים ולא משוחדים בדעותינו, כמו גם להציג הדעות השונות הקיימות, אם קיימות. חלק מהמאמרים מכילים קישורים פנימיים למאמרים אחרים שנכתבו על ידי עורכי הדין וחלק מכילים קישורים למקורות חיצוניים. השתדלנו לבחור מקורות חיצוניים מהימנים ומקובלים בתחום. אנו ממליצים לקרוא את מדיניות הפרטיות והסודיות בה אנו נוקטים בעת השימוש באתר.
לפניה מהירה whatsapp whatsapp
דילוג לתוכן