עורכי דין גיא נסים ואביחי דר מסבירים על פסקי דין ברשלנות רפואית, כמה זה שכיח, מה הסיכוי הסטטיסטי לזכות בפסקי דין בתביעת רשלנות רפואית ומה משפיע על פסק הדין – זאת ועוד מידע בנושא, בשורות הבאות
רשלנות רפואית פסקי דין
מהו אחוז פסקי הדין בתביעות הרשלנות הרפואית ?
בתחום הרשלנות הרפואית, רובן המכריע של התביעות מסתיימות בהסכם פשרה, ולא בפסק דין. למעשה, אחוז המקרים בהם תביעת רשלנות רפואית מוכרעת בפסק דין ולא בפשרה, עומד, על פי פרסומים שונים (פרסומים של המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות, ודיווחים בתקשורת (שבועת הרופאים, רן רזניק, ישראל היום)), על כ-15% עד 20% מהמקרים בלבד.
ואכן, מניסיוננו אנו נעיד כי רובן המכריע של תביעות הרשלנות הרפואית שבטיפולנו (כ-90% מהתביעות), מסתיימות בהסכם פשרה, לאחר הליך של גישור או הצעת פשרה שניתנה על ידי בית המשפט עצמו. חשוב לציין שניתן להגיע לפשרה בתביעת רשלנות רפואית בכל שלב עד למועד פסק הדין בתביעה.
מה הסיכוי הסטטיסטי לזכות בפסק דין ברשלנות רפואית ?
לפי מחקר רחב היקף, שפורסם בספרו של עורך הדין אביחי דר על רשלנות רפואית (רשלנות רפואית 2022, הוצאת בורסי), הסיכוי הסטטיסטי של תובע לזכות בפסק דין ברשלנות רפואית עומד כיום על 44%, כלומר 56% מהתביעות נדחות (נתון זה מתבסס על ממוצע הזכיות ב-30 השנים שבין 1990 ל-2019, כולל).
הסיכוי הסטטיסטי של התובע לזכות בפסק הדין צונח דרמטית, כאשר ממנה בית המשפט מומחה רפואי מטעמו על מנת שיבחן האם המקרה נגוע או לא ברשלנות רפואית- במקרה של מינוי מומחה סיכויי התובע לזכות בפסק דין לטובתו צונחים לכ-25% בלבד.
כמה זמן לוקח לקבל פסקי דין בתביעת רשלנות רפואית ?
פרק הזמן מתחילת ההליך ועד קבלת פסק דין בתביעת רשלנות רפואית נמשך 3 עד 5 שנים בממוצע.
יש לקחת בחשבון, שגם לאחר שניתן פסק דין, אין בהכרח זה אומר שההליך הסתיים, כי במרבית המקרים, הצד המפסיד בפסק הדין בתביעת רשלנות רפואית, יגיש ערעור במטרה לנסות לשנות את ההחלטה. הליך ערעור יימשך בממוצע כשנה וחצי עד שנתיים נוספות, לאחריו יינתן פסק דין בערעור.
בשונה מתביעת רשלנות רפואית שמוכרעת בפסק דין, פשרה בתביעת רשלנות רפואית מהירה יותר, ואינה פתוחה להליכי ערעור.
נתונים אלה, כמו גם הסיכוי הנמוך יחסית לזכות בפסק דין בתביעת רשלנות רפואית, יכולים להסביר את המגמה המושרשת של פשרות בתביעות רשלנות רפואית. הסבר נוסף טמון בהיות תיקים אלו תיקי "הכול או כלום". כלומר אם תתקבל התביעה, ייאלץ הנתבע לשלם את מלוא הנזק, ואם תידחה התביעה, ייצא התובע בלא כלום. מצב דברים זה יוצר אינטרס משותף הן של התובע והן של הנתבע לקנות את הסיכון שקיים לכל אחד מהם, ולהיפגש היכן שהוא באמצע שבין אפס להכול.
היכן ניתן למצוא פסקי דין ברשלנות רפואית ?
- דרך חיפוש במאגר פסקי הדין שהופצו על ידי מערך הדוברות של הרשות השופטת
- דרך חיפוש במאגרי מידע בגוגל
- דרך מאגרים מקצועיים כמו המאגר המשפטי "נבו" (יש צורך במנוי)