רופא מומחה לאורולוגיה, שחוות דעתו צורפה לכתב התביעה, עיין בתיק הרפואי ומצא כי התנהלות רשלנית ולא תקינה של הרופאים, המהווה רשלנות רפואית, גרמה לאבדן האשך של הילד. להלן עיקרי חוות הדעת:
מהו תסביב אשך ובאיזה גילאים הוא שכיח ?
המומחה מסביר בחוות הדעת כי תסביב האשך הינו מצב שבו סיבוב האשך על חבל הזרע גורם לנזק לאספקת הדם ולאוטם של האשך. האירוע יכול להתרחש בעוברים, בתינוקות, בילדים, בנערים ובצעירים בכל גיל. השכיחות הגבוהה היא בגיל 12 עד 20 ובשנה הראשונה לחיים. לרוב, החולה מופיע עם כאב פתאומי ונפיחות של האשך הפגוע. האבחנה הנכונה נעשית ע"י בדיקה גופנית של הבטן ושל האשכים, כשהיעדר רפלקס קרמסטרי הוא האינדיקציה הטובה ביותר לקיום התסביב.
מהו חלון ההזדמנויות להצלת אשך בתסביב ?
ככל שאבחון תסביב או חשד לתסביב אשך ושחרור התסביב באמצעות חשיפה ניתוחית, נעשים סמוך יותר להופעת הכאב, כך הסיכוי לשימור האשך גבוה יותר. אם החשיפה הניתוחית מבוצעת תוך 6 שעות מהופעת הכאב, הסיכוי לשימור האשך הוא קרוב ל-100%. אם החשיפה הניתוחית מבוצעת אחרי 6 עד 12 שעות מהופעת הכאב, רק במחצית המקרים ניתן לשמר האשך. מעבר ל-12 שעות, כמעט בכל המקרים לא ניתן להציל האשך. אי לכך, יש לראות בתינוק, בילד או במתבגר עם כאב חד בשק האשכים, רגישות או נפיחות, מצב חירום הדורש אבחון מיידי וכשקיים חשד קליני לתסביב אשך יש צורך בחשיפה ניתוחית מיידית. גורם הזמן הינו קריטי באירוע של תסביב אשך.
המומחה מסביר בחוות דעתו כי במקרה זה עלה חשד קליני לתסביב אשך, אולם לא ניתן טיפול מיידי כמתחייב במצב זה. בשל כך איבד הילד את האשך:
"הרופאה במיון במרכז הרפואי ABC, אבחנה חשד לתסביב אשך אצל הילד, מצב המחייב ניתוח דחוף.
הרופאה נמנעה מהתייחסות למצב זה כמצב חירום דחוף, לא הזעיקה את האורולוג או כירורג הילדים התורן כדי לבדוק את הילד והסתפקה בהוצאת מכתב התייעצות לאורולוג. הרופאה הפנתה את הילד להדמיית אולטרסאונד ללא וידוא שההדמיה תתבצע באופן מיידי. באופן זה בדיקת האולטרסאונד ובדיקת האורולוג התאחרו בשעתיים והכנת הילד וחדר הניתוח גזלו שעה נוספת.
האיחור בניתוח ובשחרור תסביב האשך, מעל 3 שעות מרגע הפניה למיון וכ-8 שעות מהופעת הכאב, הביא לכך שהנזק האיסכמי לאשך גרם לניוונו.
ניתוח חשיפת אשך מיידי לאחר הפנייה למיון, היה יכול, בוודאות כמעט מוחלטת, להביא למצב של שימור אשך שמאל.
יש לראות בעיכוב בביצוע ניתוח מיידי משום רשלנות רפואית מצד הצוות הרפואי במרכז הרפואי ABC".
האם נקבעה לילד נכות בשל אבדן האשך ?
בשל אובדן האשך קבע המומחה לתובע הקטין, 20% נכות צמיתה בהתאם לסעיף 24(3) לתקנות המוסד לביטוח לאומי (בהן נעשה שימוש בתביעות רשלנות רפואית). כמו כן, קבע המומחה כי במידה שיימצא בעתיד שהתובע הקטין סובל בשל אבדן האשך מעקרות, תעמוד נכותו על 30%. בשלב זה מוקדם לדעת האם אבדן האשך יפגע בפוריות של הילד, מפאת גילו הצעיר כיום.