ישנם שלל מצבים רפואיים העשויים להצריך הנשמה מלאכותית של החולה. מהי רשלנות רפואית בהנשמה מלאכותית ומתי ניתן לתבוע בשל כך פיצויים כספיים ? עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר מסבירים
רשלנות בהנשמת חולה
מהי רשלנות רפואית בהנשמה מלאכותית של חולה ?
הנשמת חולה באמצעות הכנסת טובוס לקנה הנשימה הינה פעולה שכיחה למדי במחלקות כירורגיות (בהן מבוצעים ניתוחים), במחלקות טיפול נמרץ וע"י צוותי עזרה ראשונה (כגון- מד"א). יחד עם זאת, מדובר בפעולה המצריכה מיומנות והסמכה מתאימה.
בכל אותם מקרים בהם בשל אי נקיטת מידת זהירות ו/או רמת מיומנות סבירות סביב הנשמה מלאכותית נגרם לחולה נזק, יכול שייקבע כי מדובר ברשלנות רפואית. כך למשל, ההחלטה על ביצוע ההנשמה (אינטובציה) כמו גם ההחלטה על גמילת החולה מההנשמה המלאכותית (אקסטובציה), מבוססות על נהלים מקובלים, הכוללים בין היתר מבחנים שיש לערוך לחולה בטרם קבלת ההחלטה על הנשמתו ועל גמילתו מההנשמה. במידה שמוכח במקרה המסוים כי בשל הפרת כללים אלו נגרם לחולה נזק, ניתן יהיה לתבוע בשל כך פיצויים כספיים.
מקרים העשויים להיחשב לרשלנות רפואית בהנשמה מלאכותית
להלן רשימה של מקרים העשויים להיחשב לרשלנות רפואית בהנשמת החולה:
- אי ביצוע הנשמה מלאכותית בזמן והופעת כשל נשימתי חמור (הפסקת נשימה – cardiorespiratory arrest).
- החלטה לגמול חולה מהנשמה בעיתוי שגוי. החלטה לגמול חולה לא יציב מההנשמה המלאכותית, עלולה לסכן שלום החולה, ולהצריך, למשל, הנשמה חוזרת באמצעות החדרה מחדש של הטובוס לקנה הנשימה- פעולה הנקראת רה-אינטובציה. פעולות אלו של הכנסת והוצאת הטובוס, עלולות לגרום לבצקת בקנה הנשימה ולהופעת חנק (לקריאה על תביעה של חולה שנחנק למוות בשל רה-אינטובציות והופעת בצקת לחצ/י כאן).
- בחירה בסוג הנשמה שגוי.
- אי ביצוע ניטור כנדרש של חולה מונשם.
- אי ביצוע פיום של קנה הנשימה לחולה מונשם (טרכיאוסטומיה).
- פגיעות ברקמות ו/או בעצבים ו/או בשיניים בעת הנשמה מלאכותית.
*מדובר ברשימה חלקית בלבד. כל מקרה נבחן לגופו.
כמה מילים על רשלנות רפואית בטיפול בחולים מאת עורך דין אביחי דר
בשורה התחתונה
ישנם שלל מצבים רפואיים העשויים להצריך הנשמת חולה בצורה מלאכותית.
ההחלטה על ביצוע הנשמה מלאכותית, לרבות עיתוי ביצועה, צריכה להתקבל על סמך שיקולים מקצועיים בהתאם לכללים ופרוטוקולים מקובלים. באופן דומה גם החלטה על גמילת חולה מהנשמה מלאכותית ו/או ביצוע אינטובציה חוזרת צריכה להתקבל בהתאם לכללים. הפרת הכללים תיחשב על פי רוב לרשלנות רפואית.
אי בחירה בטכניקת הנשמה נכונה, גרימת נזקים לחולה בתהליך ההנשמה, כמו גם אי ביצוע ניטור מספק אחר חולה מונשם ועוד מקרים של הנשמת חולה בצורה בלתי מיומנת ו/או מבלי לנקוט במידת הזהירות הנדרשת, עשויים גם הם להיחשב לרשלנות.
במידה שרשלנות רפואית בהנשמה גרמה לחולה נזק (לרבות חלילה מוות), ניתן לתבוע בשל כך פיצויים כספיים בשל רשלנות רפואית בטיפול בחולה.
טיפים לבחירת עו"ד לרשלנות רפואית
לחצ/י לטיפים