סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים בישראל. אמנם הסיכוי למות מסרטן ערמונית נמוך, אולם טעויות באבחנה ובטיפול בסרטן הערמונית גובות לא אחת מחיר ממטופלים המשלמים בבריאותם ובחייהם. עורכי הדין גיא ניסים ואביחי דר מסבירים על רשלנות רפואית וסרטן הערמונית
רשלנות רפואית - סרטן הערמונית
מהי רשלנות רפואית בסרטן הערמונית ?
רשלנות רפואית בסרטן ערמונית הכוונה למקרים בהם בשל אי נקיטת רמת מיומנות ו/או מידת זהירות סבירות, המחלה לא אובחנה בזמן או לא טופלה כנדרש. הרשלנות בסרטן הערמונית עשויה להיות של רופא משפחה, שלא מפנה לבדיקות סקר מתאימות כמו בדיקת PSA, או של רופא אורולוג שלא מבצע בדיקות לשלול סרטן ערמונית בנסיבות המצריכות זאת, כמו בדיקה ידנית למישוש הערמונית. הרשלנות יכולה להיות גם בשלב הטיפול במחלה לאחר שאובחנה, במקרים בהם לא מציגים בפני המטופל את שיטות הטיפול הקיימות, או שמבצעים הטיפול שנבחר – בין אם זה מעקב בין אם זה התערבות (ניתוח, קרינה וכו')- בחוסר מיומנות או חוסר זהירות.
דוגמאות למקרים של רשלנות רפואית בסרטן הערמונית
רשימת המקרים בהם עלולה להתרחש רשלנות רפואית בסרטן ערמונית הינה מגוונת. להלן דוגמאות קלאסיות*:
- אי ביצוע בדיקות סקר לשלול סרטן ערמונית. ההמלצה הרווחת היא לבצע לכלל הגברים החל מגיל 50 בדיקת דם של רמת PSA – שהוא חלבון המיוצר על ידי בלוטת הערמונית. בגברים הנמצאים בקבוצת סיכון בשל רקע משפחתי (סרטן הערמונית אצל קרוב משפחה) או בשל סיבה גנטית (נשאות לגן BRCA2), מומלץ לבצע בדיקות PSA החל מגיל מוקדם יותר.
- התעלמות מתלונות ו/או מממצאים חשודים. ישנן תלונות העלולות ללמד על אפשרות של סרטן ערמונית. באתר שירותי בריאות כללית מזכירים בין היתר תלונות של קושי במתן שתן, תכיפות במתן שתן (בעיקר בלילה), כאב בעת השתנה או פליטת זרע ודם בשתן. יש לציין כי תלונות אלו יכולות לרמז גם על הגדלה שפירה של הערמונית ולא סרטן, אולם תלונות אלו עשויות לחייב הרופא לבצע בירור לשלול סרטן ערמונית, בין היתר על ידי בדיקות דם (כמו בדיקת PSA או בדיקת דם 4KScore שהיא מקיפה יותר), בדיקה רקטלית (החדרת אצבע לפי הטבעת ומישוש הערמונית), בדיקות הדמיה (אולטרסאונד טראנס-רקטלי, ביופסיה מונחית MRI לאבחון ראשוני של סרטן הערמונית) ועוד.
- בחירת טיפול לא מתאים. מגוון הטיפולים במקרה של סרטן הערמונית הינו רחב. בשל העובדה שסרטן הערמונית גדל לאט, מקובל להציע טיפול של מעקב פעיל, הכולל מעקב אחר הגידול על ידי בדיקות MRI חוזרות והתערבות בהתאם, במידת הצורך. אפשרויות הטיפול כוללות ניתוח לכריתת הערמונית, קרינה, כמו גם התערבויות אחרות כמו טיפול בחום וכו'. ההחלטה על הטיפול המתאים עשויה להיות מורכבת והיא כוללת התייחסות בין היתר למדד גליסון (Gleason score), גיל המטופל ומצבו הכללי, העדפתו האישית ועוד. אי בחירת הטיפול המתאים במקרה של סרטן הערמונית עשוי להוות רשלנות רפואית.
- ביצוע כושל של הטיפול שנבחר. יהיה הטיפול אשר יהיה, מבחינת הדין מוטלת על הרופא חובה לבצעו ברמת מיומנות ומידת זהירות סבירות. לכן, ביצוע שגוי של הטיפול, בצורה לא נכונה ו/או חסרת זהירות, עשוי גם הוא להוות רשלנות המזכה בפיצויים.
- מעקב כושל אחר מטופל בסיכון ו/או שאובחן עם סרטן הערמונית. ישנם פרוטוקולים מקובלים למעקב אחר מטופל הנמצא בסיכון לפתח סרטן ערמונית ו/או מטופל שאובחן עם סרטן ערמונית בדרגה נמוכה ונמצא ב"מעקב פעיל". אי הקפדה על הפרוטוקולים המקובלים, והופעת נזק לחולה בשל כך, עשויים להוות רשלנות רפואית בסרטן הערמונית.
*מדובר ברשימה חלקית לצורך המחשה בלבד.
מהו הפיצוי הצפוי בתביעת רשלנות בסרטן ערמונית ?
הפיצוי במקרה של רשלנות בסרטן ערמונית תלוי בנזקים שנגרמו למטופל בשל הרשלנות, כמו גם בנתוניו האישיים. שכרו של הנפגע ערב האירוע, גילו, כישוריו, מצבו המשפחתי ועוד נתונים אישיים, לצד היקף הפגיעה שנגרמה והשלכותיה על התפקודים השונים של הנפגע, הם שיקבעו גובה הפיצוי שישולם בתביעה.
הפיצויים בתביעות בשל רשלנות רפואית סרטן ערמונית, נעים אם כן בין מאות אלפי שקלים למיליוני שקלים, הכול תלוי כאמור בנסיבותיו של כל מקרה ומקרה.
חשוב לשים לב שבמקרים של פטירה חס וחלילה, בשל רשלנות בסרטן ערמונית, זכאים יורשי המנוח על פי דין לתבוע פיצויים בשמו.