רשלנות רפואית בהריון בסיכון

עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר מסבירים על רשלנות רפואית בהריון בסיכון

מה נחשב להריון בסיכון גבוה ?

משרד הבריאות מגדיר הריון בסיכון גבוה כהריון שיש בו סיכון יתר לאישה, לעובר או לשניהם.

הנסיבות העלולות להפוך הריון רגיל להריון בסיכון הינן מגוונות. הן יכולות להיות קשורות בנתוני האישה (למשל – עבר רפואי, גורמי סיכון במשפחה, גורמי סיכון סביבתיים), בעובר (למשל בשל גילוי ממצאים מחשידים במהלך ההיריון) או בשניהם. הן יכולות להיות ידועות מראש או לצוץ תוך כדי ההיריון עצמו כך שהריון רגיל יכול להפוך להיות הריון בסיכון גבוה.

חוזר משרד הבריאות בנושא קובע כי "הריונות המוגדרים כברי-סיכון הינם הריונות לגביהם קיימים נתונים מוקדמים, או כאלה המתגלים במהלך ההיריון עצמו, אשר מגבירים את הסיכון לתחלואה או לתמותה של האם ו/או העובר".

דוגמאות למצבים שעלולים לגרום להריון בסיכון גבוה*:

  • מחלות כרוניות שונות, כולל מחלות לב, כלי דם וכליות של האישה
  • יתר לחץ דם של האישה
  • הפלות חוזרות בעבר ו/או חשד לאי ספיקה של צוואר הרחם ו/או שינויים במבנה הרחם
  • לידת ילד עם מומים בעבר
  • מוות עוברי תוך רחמי בעבר
  • גיל מעל 35 או מתחת ל-18 שנה.
  • היריון מרובה עוברים (תאומים או יותר)
  • סוכרת הריונית
  • רעלת הריון
  • זיהום בהריון
  • השמנה קיצונית/תת משקל
  • שליית פתח
  • קיצור מוקדם של צוואר הרחם
  • צירים מוקדמים
  • מומים ו/או ממצאים חשודים בעובר באולטרסאונד
  • עיכוב בגדילה התוך רחמית (IUGR)

*מדובר ברשימה חלקית בלבד המבוססת על חוזר המנהל הכללי של משרד הבריאות מספר 15/11.

מתי מתרחשת רשלנות בהריון בסיכון ?

לפי משרד הבריאות ישנה חשיבות לביצוע מעקב הריון במסגרת הריון בסיכון: "ביצוע המעקב אחר האישה ההרה בהיריון בר-סיכון במסגרת המקצועית המתאימה, בה מגוון השירותים הדרושים הינו זמין ונגיש, דהיינו במסגרת הקופה המבטחת, הינו בעל חשיבות עליונה ויש להקפיד על כך".

במקרים בהם למרות שדובר בהריון בסיכון גבוה, לא בוצע מעקב הריון במסגרת המקצועית המתאימה (בדרך כלל מרפאה ייעודית להריון בסיכון גבוה), יכול שייקבע כי מדובר ברשלנות.

יש לציין, לא די בהפניית אישה הרה למעקב הריון במסגרת מתאימה של הריונות בסיכון (HIGH RISK). יש גם להעניק את הטיפול המתאים לסיכון. סטייה מרמת טיפול סבירה ו/או חוסר זהירות במסגרת טיפול בהריון בסיכון גבוה, יכולים גם הם להיחשב לרשלנות במעקב ההיריון.

במקרים בהם בשל רשלנות במעקב הריון בסיכון, נגרם נזק ליילוד ו/או לאישה ההרה, ניתן לתבוע פיצויים בשל רשלנות בהריון.

דוגמה למקרה בטיפולנו של רשלנות בהריון בסיכון

מדובר בהריון שהיה בסיכון גבוה, בשל לידה מוקדמת בהריון הקודם. על אף הרקע הידוע של הלידה המוקדמת הקודמת, לא הופנתה התובעת למעקב הריון בסיכון גבוה ולא קיבלה את הטיפול הנדרש למצבה (טיפול בפרוגסטרון ומעקב אחר אורך צוואר הרחם). בהיעדר טיפול ומעקב, התפתחה לידה מוקדמת מאוד בשבוע 27 ונולד פג עם נזק מוחי ושיתוק מוחין (CP).

אילו היו מבצעים המעקב והטיפול הנדרשים, ניתן היה, בסבירות גבוהה, לדחות את מועד הלידה לשלב מתקדם יותר וגם למנוע את סיבוכי הפגות ואת נזקיו של התובע – שיתוק מוחין קשה.

רופא מומחה קבע: לו היה ניתן הטיפול המתאים, ניתן היה למנוע את לידת הפג ושיתוק המוחין

לכתב התביעה צורפה חוות דעת של רופא מומחה למיילדות וגינקולוגיה אשר קבע כי במקרה זה לא ניתן לאם הטיפול הנדרש במצבה, ושאילו היה ניתן הטיפול הנדרש, ניתן היה למנוע את נזקי הפגות ושיתוק המוחין של התובע.

בשל הפגות והיעדר טיפול למניעת סיבוכי הפגות, נגרם ליילוד נזק מוחי חמור (פגיעה בחומר הלבן בין חדרי המוח – PVL) שגרם לשיתוק מוחין מסוג דיפלגיה ספסטית. רגליו של התובע פגועות ביותר, מקובעות בתנוחה מכופפת והוא נעדר יכולת הליכה תפקודית. ידיו פגועות גם הן והוא מתקשה להשתמש בהן. בשל מצבו, זקוק התובע לעזרה מלאה בכל תפקודיו.

התובע איבד את כושר ההשתכרות בשוק החופשי לכשיתבגר, והוא יזדקק לעזרה, ליווי והשגחה במשך כל ימי חייו. כמו כן, יזדקק התובע לטיפולים רפואיים ופארא רפואיים, אביזרים שונים ועוד.

נזקיו של התובע מוערכים במיליוני שקלים.

בשורה התחתונה

ישנם שלל מצבים לפני ההיריון ו/או במהלכו, העשויים להגדיר הריון כהריון בסיכון גבוה.

לפי נהלי משרד הבריאות יש לטפל בהריון בסיכון גבוה במסגרת המקצועית המתאימה.

במקרה בו לא טופל הריון בסיכון גבוה במסגרת המקצועית המתאימה (מרפאה ייעודית להריונות בסיכון) ובצורה הנדרשת, ונגרם בשל כך נזק לאישה או ליילוד, ניתן לתבוע בשל כך פיצויים כספיים.

מקרה לדוגמה הוא אי הפניה למרפאה להריון בסיכון ואי הענקת טיפול מתאים להריון בסיכון גבוה ללידה מוקדמת, בשל רקע של לידה מוקדמת קודמת, ולידת פג בשבוע מוקדם הלוקה בשל כך בנזק מוחי ושיתוק מוחין קשה.

 

קישורים רלבנטיים:

הצהרת מהימנות

מאמר זה נכתב על ידי עורכי דין חברי לשכת עורכי הדין בישראל, המתמחים בנושא המשפטי של המאמר. אנו משתדלים להיות אובייקטיבים, כנים ולא משוחדים בדעותינו, כמו גם להציג הדעות השונות הקיימות, אם קיימות. חלק מהמאמרים מכילים קישורים פנימיים למאמרים אחרים שנכתבו על ידי עורכי הדין וחלק מכילים קישורים למקורות חיצוניים. השתדלנו לבחור מקורות חיצוניים מהימנים ומקובלים בתחום. אנו ממליצים לקרוא את מדיניות הפרטיות והסודיות בה אנו נוקטים בעת השימוש באתר.
לפניה מהירה whatsapp whatsapp
דילוג לתוכן