קרעים בלידה בשל רשלנות רפואית

קרעים שטחיים בלידה הם שכיחים למדי. לעומת זאת, קרעים עמוקים (דרגה 3-4) של הפרינאום עלולים ללמד על התרשלות ובעלי פוטנציאל נזק. עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר מסבירים על רשלנות רפואית בשל קרעים בלידה, מתי קרעים בלידה ייחשבו לרשלנות ומהו הפיצוי בתביעות אלו

קרעים בלידה

באתר בית חולים הדסה עין כרם בירושלים מסבירים שלידה עלולה להסתיים עם קרע בפתח הנרתיק, באזור שבין הנרתיק לפי הטבעת (פרינאום), בשל יציאה מהירה של ראש התינוק או בזמן יציאת הכתפיים.

קרעים בלידה עלולים להתרחש גם בתוך תעלת הלידה ובצוואר הרחם, בשל עיכוב ביציאת העובר בשלב השני של הלידה – השלב שבין פתיחה מלאה ליציאת העובר, בשל לחץ מתמשך של התינוק על רקמות תעלת הלידה.

בנייר העמדה בנושא זה של האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, מסבירים שבעוד קרעים שטחיים בלידה, כאלו שמערבים את העור, תת העור או השרירים השטחיים של הפרינאום (נקראים קרעים דרגה 1-2) שכיחים למדי ואינם מותירים בדרך כלל נזק, קרעים עמוקים (נקראים קרעים דרגה 3-4), כאלו שמערבים את שרירי סוגר פי הטבעת, שכיחים פחות ועלולים להותיר נזקים בלתי הפיכים המתבטאים באי שליטה על גזים וצואה, כאבים בעת קיום יחסים ועוד.

גורמי סיכון לקרעים בדרגה 3-4 בלידה

בנייר העמדה של האיגוד הגינקולוגי מסבירים שקרעים בדרגה 3-4 בלידה שכיחים יותר במקרים הבאים:

  • לידה ראשונה (יולדת מבכירה)
  • מצג עוברי של עורף לאחור (OP)
  • עם משקל עוברי גדול (4000 גרם <)
  • בלידות מכשירניות (שולפן ריק/ואקום ומלקחיים)
  • בנוכחות שלב שני ממושך של הלידה
  • בנשים ממוצא אסיאתי (בעלות מבנה אגן צר)
  • בנוכחות פרע כתפיים
  • כאשר מבוצעת אפיזיוטומיה
  • בנוכחות היסטוריה של קרע דרגה 3–4 בלידה קודמת

מתי קרעים בלידה ייחשבו לרשלנות בלידה המזכה בפיצויים ?

מבחינת הדין, אי נקיטת רמת מיומנות או מידת זהירות סבירות בלידה, נחשבות לרשלנות. משכך, בכל אותם מקרים בהם בשל אי נקיטת רמת מיומנות או מידת זהירות סבירות על ידי צוות הלידה, נגרמו ליולדת קרעים בלידה, ניתן יהיה לתבוע פיצוי בשל כך.

להלן מקרים אפשריים של רשלנות בלידה שגרמה לקרעים*:

  • התעלמות מגורמי סיכון לקרעים. יש לנסות לנטרל או למזער הסיכון לקרעים בלידה. אמנם יש גורמי סיכון שלא ניתן לנטרל, כמו לידה ראשונה, מוצאה של היולדת או משקל העובר, אבל במקרים שישנם גורמי סיכון, קל וחומר הצטברות של גורמי סיכון, יש לנקוט משנה זהירות על מנת להימנע מקרעים בלידה. למשל, אם העובר גדול ומבנה האגן צר, סביר להימנע ככל הניתן מהימשכות השלב השני של הלידה, שימוש בכוח או ביצוע לידה מכשירנית, שכל אחד מאלו מגביר בעצמו הסיכון לקרע בלידה. במקרה זה יכול שהפתרון הוא להציע ליולדת ניתוח קיסרי.
  • לידה אגרסיבית הכרוכה בהפעלת כוח מוגזם, למשל במקרה של משיכת העובר בכוחניות ובמהירות.
  • ביצוע לידת ואקום או מלחציים בצורה לקויה או ללא צורך בכך.
  • אי אבחנה בזמן של קרעים בלידה.
  • אי הענקת הטיפול הנדרש במקרים של קרעים בלידה.

נציין כי המלצתנו היא לפנות לייעוץ עם עורך דין לרשלנות רפואית בכל מקרה של הופעת קרעים דרגה 3 או קרעים דרגה 4 לאחר לידה. אמנם לא כל מקרה של קרעים דרגה 3-4 בלידה מעיד על רשלנות המזכה בפיצויים, אבל לא אחת נתקלנו בכך שמקרים אלו ניתנים היו למניעה, אילו היו פועלים בלידה בצורה תקינה.

*מדובר ברשימה חלקית לצורך דוגמה בלבד.

מהו הפיצוי בשל רשלנות בלידה שגרמה לקרעים ?

מבחינה מעשית, ככל שמדובר בלידה שהסתיימה עם קרעים שטחיים (דרגה 1-2), אין כדאיות לתביעה, מאחר שבמקרים אלו אין מדובר בנזקים קבועים, ולכן משיקולי עלות תועלת אין כדאיות כלכלית לתביעה כזו.

מצד שני, קרעים בדרגה 3-4 בלידה, עלולים להותיר היולדת עם נזקים לכל החיים- מקרים אלו מצדיקים תביעה, אם ניתן לבססה. במקרים של פגיעה בשליטה על גזים וצואה, כאבים בעת קיום יחסים, הופעת פיסטולה רקטו-וגינלית ועוד אי אלו נזקים שעלולים להתלוות לקרעים עמוקים בלידה, ניתן יהיה לדרוש פיצוי בגין כל ההשלכות של הנזקים שנגרמו מהקרעים, בין היתר בשל: אובדן השתכרות, הוצאות רפואיות, כאב וסבל ועוד.

לפעמים מדובר בסכומים גבוהים מאוד שניתן לקבל כפיצוי בשל קרעים בלידה. כך למשל בת.א. (מחוזי ת"א) 17026-12-18, פסק בית המשפט המחוזי בתל אביב (כב' השופטת ארנה לוי) 1,525,853 ש"ח בתוספת שכר טרחת עורך דין, ליולדת שעברה קרע דרגה 4 בלידה.

מקרה לדוגמה- תביעה בשל קרע דרגה 4 בלידה

מקרה בטיפולנו שהגיע לתביעה עוסק ביולדת בלידתה הראשונה, שהוחלט לבצע לה לידה מכשירנית על ידי ואקום- פעולה שהיא כשלעצמה מהווה גורם סיכון לקרע בלידה- וזאת על אף גורמי סיכון מרובים לפגיעה והופעת קרעים (לידה ראשונה, מצג עורף לאחור, עובר גדול). בשל כך, נגרם לתובעת קרע דרגה 4 ברקטום, שהצריך ניתוח לתיקונו. למרבה הצער, בשל הפגיעה הקשה, נותרה היולדת הצעירה עם נזק בלתי הפיך לסוגר פי הטבעת שלה שגרם לה נכות.

לכתב התביעה צורפה, כמצוות הוראות הדין, חוות דעת של פרופ' בכיר למיילדות וגינקולוגיה שקבע כי במקרה זה הצטברו מספר גורמים אשר כל אחד מהם -לא כל שכן צירופם – הגדילו הסיכון לקרע שהופיע. נתונים חשובים אלו לא הובאו לידיעת היולדת לפני שהתקבלה ההחלטה החד צדדית לסיים הלידה באמצעות מכשיר הוואקום.

המומחה קבע כי לא הייתה כל מניעה לבצע לאישה ניתוח קיסרי. אילו היה מבוצע ניתוח קיסרי, העובר היה מחולץ דרך חתך ברחם ולא היו נגרמים הקרעים.

מקרה זה הינו מקרה חמור של שיקול דעת רפואי רשלני, בו הוחלט לבצע פעולה (לידת ואקום) הכרוכה בנסיבות שהצטברו בסיכון גבוה מאוד לקרעים חמורים ברקטום, כפי שהתרחשו.

בשל הקרע הקשה של דרגה 4, נגרמה לתובעת פגיעה בסוגר (ספינקטר) של פי הטבעת המקנה לה 20% נכות.

560,000 ש"ח פיצוי בשל לידת ואקום רשלנית - קרא/י עוד >

רוצה לקרוא על תביעות רשלנות רפואית בהריון ולידה בטיפול עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר ?

תביעות רשלנות רפואית בהריון ולידה
לחצ/י כאן לתביעות רשלנות רפואית בהריון ולידה בטיפול עורכי הדין

בשורה התחתונה

קרעים עמוקים בלידה בדרגה 3-4 עשויים להיות תוצאה של רשלנות בלידה.

התעלמות מגורמי סיכון לקרעים בלידה, לא כל שכן הגברת הסיכון, עשויים להיחשב לרשלנות המזכה בפיצויים. המקרה לדוגמה ממחיש היטב רשלנות בלידה שגרמה לקרעים, בשל התעלמות מגורמי סיכון והגברתם, וגרימת קרע בדרגה 4 החמורה ביותר שיש.

הפיצויים במקרים אלו יכולים להגיע למאות אלפי ומיליוני שקלים – תלוי בהיקף הנזק שנגרם ליולדת בשל הקרע.

הזכות לתבוע פיצויים בשל קרעים מרשלנות בלידה, מתיישנת בתוך 7 שנים מהלידה. איחור בהגשת התביעה במועד, עלול להוביל לדחייתה מטעם זה.

קישורים רלבנטיים:

הצהרת מהימנות

מאמר זה נכתב על ידי עורכי דין חברי לשכת עורכי הדין בישראל, המתמחים בנושא המשפטי של המאמר. אנו משתדלים להיות אובייקטיבים, כנים ולא משוחדים בדעותינו, כמו גם להציג הדעות השונות הקיימות, אם קיימות. חלק מהמאמרים מכילים קישורים פנימיים למאמרים אחרים שנכתבו על ידי עורכי הדין וחלק מכילים קישורים למקורות חיצוניים. השתדלנו לבחור מקורות חיצוניים מהימנים ומקובלים בתחום. אנו ממליצים לקרוא את מדיניות הפרטיות והסודיות בה אנו נוקטים בעת השימוש באתר.
לפניה מהירה whatsapp whatsapp
דילוג לתוכן