עורכי הדין גיא נסים ואביחי דר מסבירים על תביעה לפיצויים בשל רשלנות שגרמה למות פג – מה היתה הרשלנות ומהו הפיצוי הצפוי להורים בתביעה
תביעה בשל רשלנות רפואית בהריון שגרמה למות פג
כאבי הגב העידו על אפשרות לצירים מוקדמים - הרופא במרפאת טרם התעלם
התובעת, אישה צעירה בהריונה הראשון, פנתה באופן דחוף בשבוע 25 להריונה למרפאת טר"מ, בשל תלונות על כאבי גב חזקים שהחלו כמה שעות קודם לכן. התובעת לא נבדקה על ידי רופא נשים ולא הופנתה לבדיקה כזו שניתן היה לעשותה במיון היולדות הסמוך למרפאה. לא נשללו צירים באמצעות מוניטור, כמתבקש. התובעת טופלה בכדור אקמול ושוחררה לביתה. בבוקר כבר הופיעו צירים חזקים. היא הובהלה לבית החולים שם נמצא שהיא כבר בלידה פעילה ובתוך זמן קצר נולדה פגית בשבוע 25.
הפגית שרדה 4 חודשים בפגיה, עד שנפטרה בשל סיבוכי פגות. פרופ' בכיר לגינקולוגיה ומיילדות קבע בחוות דעתו שצורפה לתביעה כי מרפאת טר"מ התרשלה בכך שלא נתנה הדעת לאפשרות כי הכאבים עליהם הלינה האישה ההרה, היו צירים מוקדמים המבשרים על לידה מוקדמת בפתח- מצב המחייב טיפול מיידי במטרה להאריך ההריון ולהעניק טיפול שמטרתו לשפר ולחזק הפג הנולד. לו הייתה מופנית האישה כנדרש לבדיקת רופא נשים, היו מזהים סימנים של לידה מוקדמת בפתח ומטפלים באישה כנדרש. על ידי זה ניתן היה לשפר סיכויי השרידות של הפגית ולמנוע מותה.
פרופסור בכיר קבע: במקרה זה הרשלנות היתה בכך שלא נשללה לידה מוקדמת על אף סימן מוכר ללידה מוקדמת של פג
לביסוס טענות התביעה, צורפה לתביעה חוות דעת של מומחה רפואי – פרופסור לגינקולוגיה ומיילדות אשר עמד על הכשלים במקרה זה והסביר כיצד עשוי היה המקרה להסתיים אילולא ההתרשלות.
הפרופסור קבע כי במקרה זה היוו כאבי הגב סימן מוכר להתפתחות לידה מוקדמת. בשל כך צריך היה לנקוט צעדים על מנת לשלול מצב מסוכן זה הנחשב לאחד מגורמי הסיכון הגבוהים בעולם המערבי לתחלואה ולתמותה של יילודים.
במקרה זה, על אף שלא היה במרפאת טר"מ רופא נשים שיכול היה לבצע לאישה ההרה בדיקה מתאימה לשלול לידה מתפתחת, וגם לא היה מוניטור אשר יכול היה לשלול פעילות רחמית (צירים מוקדמים), שוחררה האישה לביתה עם טיפול לכאבים בלבד. מדובר במחדל חמור, בעיקר מכיוון שבמשך השנים פותחו מספר אמצעים שמטרתם לנסות ולעכב לידות מוקדמות שבפתח, וכן למזער נזקי הפגות הצפויה.
כחלק מהטיפולים הקיימים ניתן להצביע על אלו: טיפול מניעתי על ידי תפירה של צוואר הרחם (cerclage); מתן טיפול הורמונלי למניעת הלידה המוקדמת; מתן טיפול טוקוליטי למניעת צירים; מתן הנחיות לשמירת הריון (הפחתת מאמצים ו/או מנוחה ו/או שכיבה מלאה); מתן טיפול בסטרואידים ובמגנזיום לאישה העומדת בפני לידת פג, במטרה לחזק מערכות העובר.
אי ביצוע כל פעולה על מנת לשלול במקרה זה לידה מוקדמת בפתח, מהווה רשלנות רפואית חמורה, שהובילה למרבה הצער, ללידת פגה שלא שרדה.
מהו הפיצוי הכספי בשל רשלנות שגרמה למוות של פג ?
על מנת לייצר שוויון הזדמנויות בין קטין פלוני לקטין אלמוני, קבעו בתי המשפט "חזקות" במטרה לאמוד הפיצויים במקרי מוות של קטינים כתוצאה מרשלנות רפואית.
לפיכך, בהיעדר נסיבות מיוחדות, הפיצוי בגין פטירה של קטין, לרבות במקרה של מוות של פג מרשלנות רפואית, הוא סדר גודל של 1,500,000 עד 2,000,000 ש"ח. הסכומים יהיו גבוהים הרבה יותר במקרה שהפג שורד עם נכות קשה, שכן יהיה צורך לכסות את עלויות העזרה והטיפול הגבוהות שלו.
איך מומלץ לבחור את עורך הדין המתאים לטיפול בתביעת רשלנות רפואית ?
עורכי הדין נותנים טיפים לבחירת עורך הדין המתאים